Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ

Θέατρο, μπαλέτο, όπερα από τον καναπέ μας
Ζωντανές παραστάσεις στο Διαδίκτυο με συμβολικό αντίτιμο
Της Σαντυς Τσαντάκη

Θέλετε να δείτε τον Πλάθιντο Ντομίνγκο στο Μετ; Ή προτιμάτε να ανακαλύψετε νέους, ανερχόμενους τενόρους; Ζωντανή τέχνη στο Διαδίκτυο. Είναι σαν να βγαίνεις έξω, με τη διαφορά ότι καταναλώνεις τέχνη όπου επιθυμείς, στο σαλόνι, στον κήπο, στο μπαλκόνι, οπουδήποτε υπάρχει ασύρματη σύνδεση. Το μόνο που μένει είναι μια κράτηση στις καλύτερες θέσεις του σπιτιού.

Σίγουρα για να απολαύσεις ένα θέαμα πρέπει να είσαι εκεί. Ακόμη και το πιο προηγμένο τεχνολογικό μέσο δεν μπορεί να μεταδώσει τον ήχο μιας καλοκουρδισμένης ορχήστρας, την αμεσότητα της σκηνής του θεάτρου, την αίσθηση που έχεις όταν παρακολουθείς λάιβ το συγκρότημα που αγαπάς.

Αντί όμως να σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια στο ζάπινγκ της τηλεόρασης, μπορούμε τουλάχιστον να πειραματιστούμε από την πολυθρόνα του σπιτιού μας, μόνοι ή με παρέα, για να παρακολουθήσουμε λάιβ, τέχνη για όλες τις εποχές. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που δεν θες ή δεν έχεις να ξοδέψεις χρήματα αλλά και λόγω της απόστασης είναι αδύνατο να ταξιδέψεις για να δεις έναν τραγουδιστή ή μια παράσταση στο Λονδίνο ή στο Τόκιο ή στη Νέα Υόρκη, τώρα όλα παίζουν.
Δεν μιλάμε πλέον για βίντεο-κλιπ ή μικρά, ταπεινά, ερασιτεχνικά αποσπάσματα. Παραστάσεις όπερας, θεατρικές παραγωγές, μουσικές συναυλίες, κλασικά κονσέρτα, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες που δεν τις βρίσκεις σε κανένα βίντεο-κλαμπ, ζωντανεύουν με ένα κλικ. Συχνά ζητείται ένα συμβολικό αντίτιμο, όταν πρόκειται για την Μετροπόλιταν Οπερα, η συνδρομή είναι απαραίτητη, οι περισσότεροι όμως διανύουν μια πειραματική περίοδο, οπότε οι θεατές δεν χρειάζεται να πληρώσουν ούτε ευρώ.

Αν είστε φαν του θεάτρου, οι επιλογές πολλές. Υπάρχει μια ομάδα που λέγεται Avatar Repertory Theatre και εμφανίζεται στη Δεύτερη Ζωή, το Second Life που είχε προκαλέσει τόσες συζητήσεις όταν είχε πρωτοεμφανιστεί, με μια εικονική πραγματικότητα, άκρως ρεαλιστική. Τώρα μιλάμε για έναν εικονικό κόσμο με ανώνυμους χρήστες που γίνονται ηθοποιοί–εικονογραφημένοι.

Μπορεί να μην έχουν παράσταση κάθε βράδυ αλλά τα γραφιστικά είναι τόσο εντυπωσιακά και τρισδιάστατα, που αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο www.secondlife.com για να «κατεβάσετε» δωρεάν ό,τι σας ενδιαφέρει, από γκαλερί με πυραμίδες και το νησί των μουσείων, μέχρι την κατηγορία Art + Desire με παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία αρχιτεκτονικής της ελληνικής κουλτούρας.

Μπορείτε να μπείτε σε όποια γκαλερί επιθυμείτε. Να δοκιμάσετε όποιον ρόλο θέλετε και να προβάρετε τον διάλογο με κάποιον άγνωστο. Να αυτοσχεδιάσετε. Ολόκληρο το Second Life είναι μια σκηνή. Ολοι όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τη Δεύτερη Ζωή γίνονται αυτομάτως ηθοποιοί, χωρίς να ρισκάρουν τίποτα απολύτως. Για θέατρο με αληθινούς ηθοποιούς, δείτε και το www.sadlerswells.com, το www.ram bert.org.uk ή το www.digitaltheatre.com. Στο www.ubu.com θα βρείτε ταινίες αβάν-γκαρντ, δύσκολα θα μπορέσετε να ξεκολλήσετε.
Στο www.vimeo.com θα δείτε φιλμ από ερασιτέχνες, ορισμένα μάλλον συμπαθητικά.

Στην ποπ μουσική, εκτός από το youtube, που είναι η γνωστή λύση των κλιπ, υπάρχει το iTunes Festi-val, για παράδειγμα, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στο Λονδίνο, και μπορούσε κανείς να αποκτήσει εφαρμογές με την εμφάνιση κάθε γκρουπ, ζωντανά στο τηλέφωνο του. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μείνεις κολλημένος στο κινητό σου για κανένα δίωρο ή αγκαλιά με το laptop, μέχρι να αποκοιμηθείς.

Υπάρχει πάντα και ο χορός. Μπαλέτο στο Διαδίκτυο; Για την ώρα, καμία από τις μεγάλες ομάδες δεν προσφέρουν το θέαμα τους στο Διαδίκτυο, uncut. Υπάρχουν όμως αρκετές ερασιτεχνικές ομάδες που περιμένουν ένα κλικ. Στο www.ustream.tv μπορείτε να δείτε ζωντανά τι συμβαίνει στον σύγχρονο χορό. Αν βαρεθείτε να βλέπετε break-dance ή σόλο, υπάρχουν πάντα τα αυθεντικά κλιπ από παραστάσεις του παρελθόντος.

Και.. όπερα. Για λάιβ εμπειρίες στο www.operalive.org. Η Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης (www.metoperafamily.org/meto pera/ broadcast) παρέχει δεκάδες βίντεο μαγνητοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις σε υψηλή ανάλυση, με υπότιτλους, σε διαφορετικές γλώσσες. Η συνδρομή στο MetPlayer κοστίζει 15 δολάρια τον μήνα ή 4 - 5 δολάρια το έργο. Υπάρχει και δοκιμαστική περίοδος μιας εβδομάδας. Οταν πέφτει η κόκκινη αυλαία, μπορείς να χειροκροτήσεις κιόλας. Αρκεί να μην αναζητήσεις μετά παλτό και κινητό στη γκαρνταρόμπα...
ΕΘΝΟΣ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

1 σχόλιο: