Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Ως γνωστόν, με την έννοια "χορωδία" αναφερόμαστε σε ένα σύνολο τραγουδιστών/ τραγουδιστριών επαγγελματιών ή ερασιτεχνών. Μερικές από τις καλύτερες χορωδίες παγκοσμίως είναι αμιγώς ερασιτεχνικές, άρα ο όρος "ερασιτεχνική χορωδία" δεν προϋποθέτει χαμηλής ποιότητας μουσικό αποτέλεσμα.
Οι πιο γνωστές κατηγορίες χορωδιών είναι: Παιδική (μικτή ή όχι), Γυναικεία, Ανδρική, Μικτή. Όλες οι παραπάνω, σύμφωνα με το ρεπερτόριο και τις δυνατότητες των χορωδών μπορούν να είναι μονόφωνες, δίφωνες, τρίφωνες ή τετράφωνες.
Ιστορικά, εξ αιτίας του γεγονότος ότι η εξάπλωση- και ίσως η δημιουργία- της χορωδίας οφείλεται στην Εκκλησία, πολλά από τα γνωστότερα σύνολα χορωδιών αφορούν εκκλησιαστικά μουσικά είδη. Παραθέτω μία μικρή λίστα με σύνολα χορωδιών:

  • Εκκλησιαστική χορωδία- τραγουδούν συνθέσεις Δυτικής Εκκλησιαστικής μουσικής ή διασκευές βυζαντινών ύμνων κ. α.

  • Θρησκευτική χορωδία- τραγουδούν κείμενα θρησκευτικού περιεχομένου, συνήθως είναι δίφωνες και πάνω(τρίφωνες, τετράφωνες)

  • Βυζαντινή χορωδία- τραγουδούν μόνο άνδρες βυζαντινούς ύμνους, συνήθως μονοφωνικά και χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων

  • Gospel χορωδία - τραγουδούν ύμνους Δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής. Το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των χορωδών αποτελείται από έγχρωμους, οι συνθέσεις αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρουν και ζωντάνια, αν και θρησκευτικές. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη χορωδιών εκκλησιαστικής μουσικής.

Άλλα είδη:
Τα περισσότερα σύνολα χορωδιών παίρνουν το όνομα τους συνήθως από το ρεπερτόριο που τραγουδούν. Για παράδειγμα:

  • Κλασικές χορωδίες ( τραγουδούν συνθέσεις κλασικής μουσικής),

  • Μοντέρνες χορωδίες ( τραγουδούν συνθέσεις σύγχρονης μουσικής, μιούζικαλ, μουσικού θεάτρου κ.α.),

  • Χορωδίες μουσικής Jazz,

  • Χορωδίες παραδοσιακής μουσικής και πολλές άλλες.

Στόχος των περισσότερων μικτών ερασιτεχνικών και επαγγελματικών χορωδιών είναι η δημιουργία "πολυ-φωνίας" και, σταδιακά, ενός άρτιου μουσικού αποτελέσματος. Συνήθως ο στόχος αυτός είναι υλοποιήσιμος μετά από χρόνια "χορωδιακής συμβίωσης" ή αν τα μέλη της χορωδίας έχουν άριστη γνώση μουσικής και τραγουδιού.
Φωνές:
Υπάρχουν 4 βασικές φωνές και είναι οι εξής:

  • Γυναικείες: Σοπράνο(υψηλή φωνή), Άλτο (χαμηλή φωνή)

  • Ανδρικές: Τενόρος (υψηλή φωνή) , Μπάσσος- ή μπάσος (χαμηλή φωνή)

Σύμφωνα με την έκταση της φωνής, ο / η κάθε χορωδός εμπίπτει σε μία από αυτές τις 'φωνές'. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι υπάρχουν υποκατηγορίες των τεσσάρων βασικών φωνών, ώστε ο συνθέτης χορωδιακών έργων να έχει την ευελιξία να διαχειριστεί τη σύνθεση του με μεγαλύτερη ελευθερία. Με αυτόν τον τρόπο, η κάθε φωνή μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, π. χ. σε soprano και mezzo soprano ( πιο χαμηλή αλλά όχι τόσο χαμηλή όσο η alto) κλπ
Φυσικά, στις όπερες, στα σολιστικά μέρη και όχι σε χορωδιακά η κάθε μία από αυτές τις φωνές χωρίζεται σε τουλάχιστον τρεις υποκατηγορίες. Αυτό όμως είναι άλλη θεματική ενότητα...

5 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα δημοσίευση mrs Σάντυ. Αλήθεια εμείς σε ποιο είδος (απο τα παραπάνω) χορωδίας ανήκουμε! Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μιας άπτεται πολλών από τα παραπάνω θα την ονόμαζα... ας μου επιτράπει ο δόκιμος όρος... "Pop χορωδία"! Πώς σας φαίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eνδιαφέρουσα επιλογή λέξεων: "Pop χορωδία" . Θίγετε για άλλη μια φορά το θέμα των ορίων της Pop.. Πάντως, ένα είναι σίγουρο.
    Εμείς ΔΕΝ μπαίνουμε σε καλούπια... όπως πολύ σωστά αναφέρατε κε Νιανιούρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως μετά και από αυτό το βήμα (το μικρό για εμάς αλλά τεράααστιο για την χορωδιακή ανθρωπότητα) μπορούμε επίσημα να συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των πιο high-tech χορωδιών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θα έλεγα ο "Κύκλος των χαμένων high-tech χορωδών" μιας και τα γράφουμε-διαβάζουμε μεταξύ μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε, όχι και χαμένοι!! Απλά, λίγοι και καλοί! Οι υπόλοιποι, απ' ότι φαίνεται δεν είναι- και μάλλον δεν θέλουν να είναι- hi-tech...

    ΑπάντησηΔιαγραφή