Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

πεντάγραμμο και άλλα.. I

Παρουσιάζονται τα βασικά της θεωρίας της μουσικής. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε θεωρία για να αναπτύξουμε τη μουσικότητα μας, αλλά η συγκεκριμένη γνώση είναι ιδιαίτερα βοηθητική..

ΦΘΟΓΓΟΙ-ΦΘΟΓΓΟΣΗΜΑ
ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ ΦΑ ΣΟΛ ΛΑ ΣΙ ΝΤΟ
Οι συγκεκριμένοι αυτοί ήχοι που έχουν καθορισμένο ύψος ονομάζονται μουσικοί φθόγγοι και γράφονται στο πεντάγραμμο με ειδικά σχήματα, τα οποία εκφράζουν τη διάρκεια τους και λέγονται φθογγόσημα, (ή νότες). Άρα:
Φθόγγος είναι ο ήχος η φωνή που έχει καθορισμένο ύψος.
Φθογγόσημο είναι το σχήμα με το οποίο γράφουμε τον φθόγγο πάνω στο πεντάγραμμο.

ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ
Το πεντάγραμμο αποτελείται από πέντε παράλληλες και οριζόντιες γραμμές που απέχουν το ίδιο μεταξύ του. Έτσι δημιουργούνται 5 γραμμές και 4 διαστήματα, που μετριούνται πάντα από κάτω προς τα πάνω.
Πάνω στις γραμμές και μέσα στα διαστήματα γράφονται τα φθογγόσημα. Σε κάθε γραμμή και διάστημα αντιστοιχεί μία νότα. Η ονομασία των φθόγγων εξαρτάται από τη θέση τους πάνω στο πεντάγραμμο και από τη θέση του ‘κλειδιού’.

Ο κάθε φθόγγος έχει τα εξής γνωρίσματα:
> Το ύψος: καθορίζει την οξύτητα των φθόγγων, δηλαδή το πόσο χαμηλός ή ψηλός είναι ο κάθε φθόγγος.
> Η διάρκεια του
>Η ένταση του
>Η χροιά

ΚΛΕΙΔΙΑ
Το κλειδί γράφεται στην αρχή του πενταγράμμου και είναι ένας γνώμονας, που ανάλογα με τη θέση του, προσδιορίζει το ύψος και το όνομα της κάθε νότας.
Τα δύο βασικότερα κλειδιά είναι: το κλειδί του Σολ της δεύτερης γραμμής και το κλειδί του Φα της τέταρτης γραμμής


Τα κλειδιά, σύμφωνα με τη γραμμή του πενταγράμμου που ξεκινάνε, δίνουν το όνομα τους στη συγκεκριμένη νότα.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΘΟΓΓΩΝ ΣΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΣΟΛ
Οι νότες στις γραμμές ( με τη σειρά από κάτω προς τα επάνω)
μι σολ σι ρε φα





Οι νότες στα διαστήματα (από κάτω προς τα επάνω)
φα λα ντο μι

Οι νότες στα διαστήματα
Εκτός από τους φθόγγους ‘μέσα’ στο πεντάγραμμο, υπάρχουν και άλλοι που γράφονται κάτω και πάνω από το πεντάγραμμο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νότες είναι πολλές και οι 9 εντός πενταγράμμου δεν αρκούν.
Όπως φαίνεται, για το γράψιμο των υπόλοιπων χρησιμοποιούνται μικρές γραμμές που λέγονται βοηθητικές. Παραπάνω φαίνονται κάποιες νότες με βοηθητικές γραμμές κάτω και πάνω από το πεντάγραμμο.

ΟΚΤΑΒΑ
Η απόσταση ανάμεσα σε δύο φθόγγους που έχουν το ίδιο όνομα και βρίσκονται σε δύο γειτονικές σειρές, λέγεται οκτάβα γιατί η απόσταση αυτή περιλαμβάνει 8 φθόγγους.

οκτάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου