Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΩΝΗΣ

16 Απριλίου 2010

“Η φωνή σου πρέπει να ακούγεται. Είναι η πιο γλυκιά μουσική που μπορούν ν’ ακούσουν τ’ αυτιά σου, αλλά κι ο μόνος τρόπος ν’ ακουμπήσεις το εσώτερο είναι σου. Προστάτεψε την”
Ελληνική Εταιρεία Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής είναι η προβολή της αξίας της φωνής ως μέσο του έναρθρου λόγου, η ενημέρωση για τα πρώιμα σημάδια των προβλημάτων της που απαιτούν τη βοήθεια ειδικού και η σύσταση μέτρων βασικής προστασίας της φωνής για όσους τη χρησιμοποιούν επαγγελματικά και μη.

Τέτοια είναι τα παρακάτω μέτρα της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών:

- Πίνετε άφθονο νερό. Η σωστή υγρασία στο λάρυγγα λειαίνει της φωνητικές χορδές και τις κάνει να αποδίδουν καλύτερα.

- Κάντε μια προθέρμανση της φωνής, όπως θα έκανε ο κάθε αθλητής, οποιουδήποτε αθλήματος.

- Μη ζορίζετε τις φωνητικές σας χορδές φωνάζοντας, στριγγλίζοντας, ουρλιάζοντας,

- Χρησιμοποιείτε σωστά την αναπνοή σας όταν μιλάτε.

- Χρησιμοποιείτε πάντοτε μικρόφωνο, όταν απευθύνεστε σε κοινό, διότι περιορίζετε το άσκοπο ζόρισμα της φωνής.

- Ακούτε συχνά και προσεκτικά τη φωνή σας. Αν εμφανιστεί βράχνιασμα της φωνής, που υποχωρεί και επανέρχεται ή δεν βελτιώνεται μέσα σε μια εβδομάδα, αυτό επιβάλλει να κάνετε ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.

- Κάθε νόσος του λάρυγγα που ανακαλύπτεται έγκαιρα θεραπεύεται.

- Δεν συμβιβάζεται υγιής φωνή και κάπνισμα. Σήμερα ξέρουμε ότι οι καπνιστές έχουν 75% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο λάρυγγα.

- Η φωνή επηρεάζεται και από την ψυχολογική διάθεση. Γι’ αυτό οι ωτορινολαρυγγολόγοι και οι λογοθεραπευτές ζητούν τη συνεργασία και του ψυχολόγου για την αποκατάσταση της φωνητικής λειτουργίας

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι αποδέκτες των μέτρων αυτών πρέπει να είναι οι «Επαγγελματίες Χρήστες Φωνής», όλοι όσοι χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως βασικό εργαλείο της δουλειάς τους και κυρίως οι υψηλού κινδύνου, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι πολιτικοί, οι κληρικοί, οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι, oι παρουσιαστές, ή οι εκφωνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου